12/02/2016

Nije teško biti originalan

Nedavno sam pisala o krađi intelektualne svojine, tačnije fotografiija, na internetu. Tekst je odlično primljen, dobila sam i nekoliko komentara i pitanja. Uglavnom se čitaoci žale na to da ponekada ne znaju gde da potraže besplatne fotografije ili da pronađu originalni izvor iste.

Što se tiče pronalaženja izvora, već sam pisala o opciji Search Google for this image, pomoću koje pronalazite originalni URL tražene fotografije. Npr. Kliknite desnim klikom na OVU fotografiju dole i odaberite Search... Googl će vam izbaciti sve slične fotografije.


U slučaju da tražite istu, kao što je vaša, na taj način možete pronaći sajtove koji je koriste, ako tražite neku drugu fotografiju koju želite da upotrebite na svojoj strani, kliknite na odabranu fotografiju desnim klikom i odaberite opciju Copy image URL i dobili ste njenu originalnu adresu. Sve fotografije imaju svoju jedinstvenu oznaku, kao otisak prsta. Jednostavno.

Prilikom unosa fotografije na blog ili sajt, unosite ovu adresu u za to predviđen prozor i dobili ste fotografiju/link sa originalom. Još bih vam preporučila da ispod slike napišete adresu sajta na kome se slika originalno nalazi. Mislim da bi ovako nešto zadovoljilo većinu vlasnika.

Druga opcija su sajtovi sa besplatnim reklamnim fotografijama. One su zadovoljavajućeg kvaliteta, ali može se desiti da budu manjeg formata. Pojedini sajtovi vam stavljaju na raspolaganje fotografije manje veličine, dok za veće plaćate simbolične iznose. Odluka je na vama.

Neki od tih sajtova su:






Neki od njih kao http://littlevisuals.co/ vam svaki nedelju dana, na vašu e-mail adresu, šalju zipovane fotografije, naravno besplatno. Ovakvih sajtova ima još, ali se morate i vi malo potruditi.

Treća opcija, ako prve dve ne pomažu je pomoć prijatelja J Svako od vas u okolini ima nekog ili neko ima nekog ko se amaterski ili profesionalno bavi fotografijom. Pitate čoveka/ženu šta je potrebno, koliko košta usluga i to je to. Nekim početnicima, kao što sam ja, je dovoljno da vas potpišu ispod vašeg rada i linkuju fotografiju sa vašim profilom, sajtom ili blogom, pod uslovom da sama izrada fotografija nije zahtevala ekstra troškove.

Ovo bi za danas bilo sve, nadam se da sam vam bar malo pomogla J


Do sledećeg fotkanja!

Spoma

No comments:

Post a Comment

Molim vas da se držite teme bloga. Šaljite autorske radove i tekstove. Za sve ostale pošaljite link do originalne adrese. Sva prava na svoje autorske radove zadržavam. Za više informacija koristite kontakt formu ili e-mail fotomamablog@gmail.com

Hvala.