5/21/2015

SharpShooters i predavanje o iStock fotografiji


Prethodnih par dana nisam, baš nešto, bila u fazonu pisanja. Nekako mi se više fotkalo, vreme je bilo savršeno za rad, pogotovo ono sunce predveče. Materijala za pisanje se baš, baš nakupilo. Pa da krenemo polako.

 U nedelju, 17.5. 2015., prisustvovala sam fantastičnom predavanju jednog od naših najuspešnijig stock fotografa Kristiana Sekulića.  Predavanje je održano u klubu IZBA u novom Sadu u okviru SharpShooters projekta koji se bavi edukacijom o fotografiji sa najboljim fotografima i predavačima sa ovih prostora.

Za one koji nisu čuli za izraz STOCK fotografija, sama reč 'stock' dolazi od engleske reči zaliha, a odnosi se na prodaju, iznajmljivanje već postojeće fotografije. Stock fotografija pokriva najšire moguće područje. Od fotografisanja hrane i svakodnevnih predmeta, putovanja, poslovnih sastanaka, sporta, zabave, prirode, krajolika, turističkih destinacija, sve do fotografija ljudi različitih godina, porodica, njihovih raspoloženja ili aktivnosti.

Kome je sve to potrebno? Časopisi, novine, knjige, plakati, reklame, kao i sam Web prepuni su fotografija. Sve i da zaboravimo na visoke cene naručenih fotografija, jasno je da nekadašnji model proizvodnje i prodaje više ne bi mogao da funkcioniše. Fotografije su svuda oko nas i stiče se utisak da ih je sve više.

Getty Images (www.gettyimages.com) i Corbis (www.corbisimages.com) su dve najveće Stock fotografske agencije i obe uglavnom nude fotografije profesionalnih fotografa. Microstock agencije su deo iste industrije mada se tu fotografije prodaju u većem obimu i znatno jeftinije. Većina danas poznatih Stock photoagencija na Web‑u upravo su Microstock agencije. Najpoznatije su iStockPhoto (www.istockphoto.com), Shutterstock (www.shutterstock.com), Dreamstime (www.dreamstime.com), Fotolia (www.fotolia.com), BigStockPhoto (www.bigstockphoto.com).

Da biste postali njihov saradnik (contributor), pojedine agencije zahtevaju da položite neku vrstu prijemnog ispita, dok kod drugih možete odmah da počnete sa slanjem fotografija. Bez razlike, obavezno pažljivo pročitajte uslove koje morate da zadovoljite.


Za one koji ne znaju ko je Kristian Sekulić vise možete naći na njegovom sajtu, a njegove radove možete pogledati na iStock-u. Malo je reći da sam bila oduševljena količinom i raznovrsnošću informacija koje sam dobila na ovom predavanja. Predavanja je slušalo mnogo poznatih i cenjenih fotografa, a atmosfera je bila krajne opuštena i drugarska. Iako za fotografe vlada mišljenje da su prilično sujetni, saveti su se delili “šakom i kapom”. :)


Utešno je znati , da je neko čija jedna fotografija ima 12 800 skidanja sa iStock-a, na početku karijere radio pomoću “štapa i kanapa”. Predavanje nam je pružilo dosta ideja za improvizaciju, mnogo primera i sugestija kako u vezi opreme i fotografisanja, tako i u vezi komunikacije sa modelima, pomoćnicima i pronalaženja ideja.


Teško je prepričati sve, predavanje je trajalo četiri sata, bez pauze i svaki savet je bio dragocen, bar meni. Za sve one koji su zainteresovani da ubuduće prisustvuju sličnim predavanjima, informacije o njima možete pratiti na FB stranici SharpShooters-a.

Dopala mi se ideja bavljenja iStock fotografijom jer za taj poziv ceo svet može biti tvoj dom, bilo gde na planeti da odlučiš da živiš, možeš se baviti tim pozivom. Naravno put do traženog stock fotografa je dug i trnovit, ali kao i za sve, što se voli nije teško. :)

Puno pozdrava i do fotkanja! :)


No comments:

Post a Comment

Molim vas da se držite teme bloga. Šaljite autorske radove i tekstove. Za sve ostale pošaljite link do originalne adrese. Sva prava na svoje autorske radove zadržavam. Za više informacija koristite kontakt formu ili e-mail fotomamablog@gmail.com

Hvala.